De uitkomsten van onderzoek worden in grote mate bepaald door de testopzet, de belangen die spelen, de dogma’s en de eigen visie van de onderzoeker. Ook welke cijfertjes laat ie vallen, verklaart ie voor niet representatief en hoe interpreteert ie de cijfertjes.
Soms wordt onderzoek gewoon overgeslagen. Het werkt gewoon, dat is genoeg.
Zo is aspirine decennia lang voorgeschreven, zonder dat men precies wist hoe het wekte. Pas sinds kort is het werkingsmechanisme bekend en ook sinds kort is bekend dat niet iedereen even probleemloos aspirine kan slikken.
De gemiddelde mens is iets dat alleen in de statistieken bestaat.
Iedereen is uniek en verdient het, als uniek persoon behandeld te worden.
Bijschrift clip (2012):
Prof.dr. Yvo Smulders is hoogleraar Interne Geneeskunde bij het VU medisch centrum met als aandachtsgebied Vasculaire Geneeskunde. Daarnaast is hij redacteur van de rubriek ‘In het kort’ (Klinische praktijk) van het NTvG (Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde).
Smulders was een van de opstellers van de herziene multidisciplinaire richtlijn Cardiovasculair risicomanagement uit 2011. Met een scherp oog voor de juiste verhoudingen kijkt hij ook buiten zijn vakgebied naar het functioneren van de wetenschap.
Tijdens het NTvG Podium van 11 januari 2012 pleit hij voor een realistische kijk op bewijsvoering in de geneeskunde. Epidemiologisch bewijs is namelijk lang niet altijd zo ‘hard’ als beleidsmakers wel eens willen doen voorkomen.
Bron: ntvgpodium