Tegenwoordig zijn de termen ‘duurzaam’ en ‘biologisch’ behoorlijk aan slijtage onderhevig. De gouwe ouwe ‘A farm for the future’ (2009) doet echter nog steeds fris aan.
‘A farm for the future’ is een BBC documentaire, van natuurfilmer Rebecca Hosking, uit de serie ‘Natural World’. De documentaire, was destijds een regelrechte hit en kwam je veelvuldig op internet tegen. Tegenwoordig is die overal geblocked en kun je deze gelukkig nog bekijken op http://topdocumentaryfilms.com/farm-for-the-future/ .
Hosking filmt de overgang van haar familie boerderij in Devon, naar een energie zuinige ‘boerderij voor de toekomst’ en ontdekt gaandeweg dat meegaan met de natuur de sleutel tot succes is.
Aangezien haar vader bijna met pensioen gaat, keert Rebecca terug naar het bijzonder natuur vriendelijk huis waar ze geboren is, om de traditie voort te zetten. Het jaar ervoor rezen de brandstofprijzen de pan uit en Rebecca bedenkt dat de voedselproductie in de UK wel erg afhankelijk is van goedkope makkelijk verkrijgbare olie. Ze onderzoekt de stabiliteit van die olietoevoer.
Het antwoord valt vies tegen en ze gaat op zoek naar manieren om de boerderij zonder fossiele brandstoffen te runnen. Met behulp van pionierende boeren en telers, komt ze erachter dat de natuur zelf een antwoord geeft op het toekomstige boeren in een energie arme toekomst. (samenvatting van de BBC).
Niet alleen was de film een doorslaand succes, Rebecca, kreeg ook nog eens de kans om in de Daily Mail alles uitgebreid toe te lichten.
De commentaren op de docu varieerden van wild enthousiast tot vergelijkingen met Mao Zedong’s Culturele Revolutie en zelfs met het Pol Pot Regiem en de Rode Kmer.
grinningplanet.com was blij met de aanzet tot een ander soort landbouw: Hoog tijd om actie te ondernemen.
…her dad ploughing their fields, followed by a riot of birds, all wanting to get at the soil creatures being exposed by the ploughing, which she contrasts with now, the tractor ploughing the same field, but with not a bird in sight, so impoverished has the soil life become….
transitionculture.org
treehugger.com was blij met de aandacht die permacultuur en andere duurzame landbouw en voedings bewegingen nu eindelijk kregen.
ergobalance.blogspot.nl merkte fijntjes op dat het dan wel gedaan was met graan en graanproducten. Ze somden vervolgens uitgebreid alle zaken op, die komen kijken bij het maken van een ham sandwich, waar fossiele brandstoffen onmisbaar bij zijn.
- Diesel voor de tractoren die het land ploegen en inzaaien
- Olie om kunstmest, pesticiden, herbiciden, en insecticiden van te maken
- Nog meer diesel voor de tractor om te oogsten
- Brandstof voor het mechanisch drogen van het graan
- Brandstof voor opslag en vervoer van de sla
- Olie om plastic voor de verpakking van te maken
Ze voorspelden dat in 2013 de fossiele brandstoffen uiterst schaars zouden zijn geworden , en ja hoe moest het dan verder?
Die voorspelling is gelukkig niet uitgekomen.
Wel is het zo dat steeds meer mensen in zijn voor een eigen stukje moestuin. Voor de oorlog was het hebben van een moestuin vrij normaal. Er was ook veel kennis aanwezig over hoe je groenten en fruit moest telen, oogsten en opslaan. Die kennis is nu voor een groot deel verloren en mooie tv programma’s en handige boeken bieden slechts ten dele uitkomst. Natuurlijk ook omdat de inzichten over tuinieren veranderd zijn. Hier geldt: ‘Al doende leert men’ en ‘oefening baart kunst’.
De historie van Cuba maakt duidelijk dat een mens best wel met heel weinig brandstof toe kan en geen kunstmest, pesticiden, herbiciden, en insecticiden nodig heeft. Dat klinkt als het paradijs, maar het was toen in feite een drama.
Zie WikipediA voor een korte omschrijving van de documentaire.